Μνημείο Αντίστασης και Λευτεριάς στον «Τσιλίβδικα»

Στου «Μπαντουβά τα Λακκούδια», μια γενναία κορυφή του «Τσιλίβδικα», στην Καλή Συκιά, που δόθηκε η νικηφόρα μάχη του καπετάν Μανώλη Μπαντουβά και της ανταρτοομάδας του κατά των Γερμανο-Ιταλών του φυλακίου Σελλιών, στις 4 Οκτωβρίου 1943, παγιώνονται, πλέον, αξίες απλώνοντας όσο μακριά γίνεται, μηνύματα αντρειοσύνης και αγώνων της λευτεριάς και του πατριωτισμού της κρητικής ψυχής.

Σ’ αυτή τη βουνοκορφή, λοιπόν, που ανάμεσα στις πολλές, τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να κατακτήσουν όπως-όπως οι κερδοσκόποι της ενέργειας, κυματίζει η ελληνική σημαία στο «Μνημείο Εθνικής Αντίστασης». Είναι ένας λιτός μνημειακός χώρος απόδοσης τιμής στο εθνικό χρέος που δημιούργησε με δαπάνες του ο δήμος Αγίου Βασιλείου με την οικονομική συμβολή του απόδημου στην Αμερική κατοίκου της Καλής Συκιάς Γιώργου Σταυρουλάκη. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες(ομίχλη, ισχυροί άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες), από τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Τσιλίβδικας» Βασιλική Μπαμπιάκη.

«Πάντα μας οδηγούσαν οι αξίες και τα οράματα των προγόνων μας. Σκύβουμε με ευλάβεια στην ιστορική μνήμη και με όσα μας κληροδότησαν, πορευόμαστε», δήλωσε ο κ. Ταταράκης, ικανοποιημένος που υλοποιήθηκε, έστω και μετά από τέσσερα χρόνια, το αίτημα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας. «Αποδίδουμε ως δημοτική Αρχή Αγίου Βασιλείου τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς τους απλούς πατριώτες αγωνιστές. Πάντα θα είμαστε πρωτεργάτες και αρωγοί σε κάθε δράση που έχει να κάνει με την τοπική μας ιστορία για να την αναδεικνύουμε και να τη μεταφέρουμε με αυθεντικότητα στις επόμενες γενιές. Τόσα χρόνια, σκόπιμα, τις εθνικές μας παρακαταθήκες τις είχαν παραδώσει στη λήθη του χρόνου. Εμείς τις ξεθάβουνε και βλέπουμε αισιόδοξοι και δυνατοί το μέλλον. Δεν θα τους περάσει…»

ΤΡΙΣΑΓΙΟ

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων πλαισιώθηκε από κατάθεση στεφάνου από την εκπρόσωπο της οικογένειας Μπαντουβά και την απόδοση ριζίτικων τραγουδιών από την ομάδα ριζίτικου τραγουδιού των Κούμων με επικεφαλής τον Μανώλη Πενθερουδάκη.

Νωρίτερα, τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο της Καλής Συκιάς όπου παρέστησαν, ανάμεσα στους άλλους, η αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, οι δήμαρχοι Αγίου Βασιλείου και Ρεθύμνου Γιάννης Ταταράκης και Γιώργος Μαρινάκης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα Αριστομένης Συγγελάκης, κάτοικοι από τον μαρτυρικό Σοκαρά Ηρακλείου με επικεφαλής τον δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή Γιώργο Καρτσωνάκη, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, φορέων από άλλους μαρτυρικούς τόπους και σύσσωμος ο πληθυσμός του χωριού.

Των αποκαλυπτηρίων ακολούθησε ημερίδα στο σπίτι του Γιώργου Σταυρουλάκη που πυρπολήθηκε στο Ολοκαύτωμα του χωριού και ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια. Το προεδρείο αποτελούσαν ο στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, και ο Αριστομένης Συγγελάκης. Μίλησαν μετά τους χαιρετισμούς εκπροσώπων Αρχών και φορέων, ο δικηγόρος Γιώργος Καρτσωνάκης για την «Ομάδα Κυνηγών Φριτς Σούμπερτ» που αποτέλεσε τον «Εφιάλτη της Καλής Συκιάς» και ο συγγραφέας Γιώργος Καλογεράκης για την «Γυναίκα της Κρήτης στην Αντίσταση» παρουσιάζοντας αρχειακές ανέκδοτες πηγές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί